Monday, June 20, 2011

Doktor Pakar (serius!)

Kalau jumpa doktor pakar mesti kita penuh berharap & memberi segunung harapan sebab dorang pakar. Tapi lepas pengalaman aku ni, aku tak fikir macam tu dah. Pakar tak semestinya tau semua. Jadi hari ni aku nak share pengalaman aku dengan semua supaya boleh jadi pengajaran. Ok. Baca dengan serius. Grr..

Semuanya bermula setahun yang lalu, aku ada masalah telinga..gatal & bengkak. Jun 2010 aku pergi ke klinik biasa, dia kata telinga aku masuk air & dia bg ubat antibiotik, ubat titik. Tapi lepas tu, tak baik lagi. Jadi seminggu sebelum aku balik kampus Shah Alam, aku jumpa doktor lain pulak, masih klinik biasa. Dia kata ada fungus & dia ambil contoh & buat lab test.

Masa result lab test tu keluar, aku dah kat Shah Alam, jadi aku suruh mak aku post je. Dia post result & ubat sekali tapi masih tak baik lagi. Masa tu aku dah start belajar, ada kelas pagi petang, malam kena stay back. Jadi aku biar je telinga aku macam tu (stress jugak sebab tak best).


Bila dah ada masa aku pun pergi DEMC, jumpa doktor pakar dengan segunung harapan. Aku bagi result lab test tu, dia cek telinga & bagi ubat. Tapi sama jugak. Haiyooo. Adakah sebab aku jarang titik ubat tu (3x sehari, tapi aku taknak la titik kat kelas, leceh)..mungkin jugakkan.

Lepas tu ada cuti pertengahan semester, Ogos/September 2010 (tak ingat) aku balik Brunei & lepas tu aku pergi Miri sebab jumpa doktor pakar kat sana pulak. Ini lagi best, dia cek telinga aku lepas tu dia kata takde apa-apa. Amboi! Tapi kena jugak bayar consultation fees.

Lepas tu aku balik Shah Alam, aku biar je la telinga macam tu. Time tu aku dah sebok study, takde masa nak fikir pasal telinga. Memang tak selesa tapi nak buat macam mana. Lepas tu, Februari 2011, aku rasa telinga aku makin teruk. Masa ni memang aku agak tension. Bila dah teruk sangat aku pergi satu klinik kat Shah Alam, ini memang best. Boleh dia kata gegendang telinga aku pecah? Aku rasa macam nak saman je sebab lepas dia cakap macam tu cuak gilalah. Aku terus pergi SJMC malam tu jugak (dah la malam tu ada makan-makan kat rumah kawan aku..haih)

Sampai SJMC tak boleh terus jumpa pakar, kena buat appointment, so buatlah appointment. Nasib baik minggu tu ada kelas sampai pukul 4 je.. habis kelas rushing la pergi. Doktor pakar tu pun cek & kata aku ada alergik pulak. Dia bagi aku ubat. Ubat tu berkesan kalau pakai je..bila tak pakai or habis..sama jugak. Haih..
Oh kan dia kata aku alergik, aku assume je la seafood & belacan.. sebab aku try tak makan..macam ok. haha. Tapi sebenarnya sama jugak.

Macam ni lah nasib telinga aku setahun ni..

Sekarang dah Jun 2011, genap setahun la kan. Bila dah cuti senang sikit pergi klinik dengan parents. Nak buat follow up pun senang. Masa kat DEMC & SJMC memang suruh follow up tapi macam mana nak follow, sekali pergi dah mahal, dengan takde masanya lagi. Haih.. nasiblah telinga je.

15 Jun hari tu, aku jumpa doktor kat klinik pakar (murah daripada hospital pakar). Rupanya jawapan yang aku tunggu-tunggu selama ni ada kat dia. Eczema! Macam tu lah, selama ni aku gatal-gatal ni sebab eczema. Dia kata ezcema boleh jadi kat mana-mana je bahagian tubuh termasuk telinga. Macam mana boleh jadi? Stress etc (mungkin jugak lah. haha)

Dia bagi ubat spray dalam telinga & sekarang telinga aku dah baik. Tak payah follow-up pun. Alergik pun takde. Sia-sia aku puasa seafood hari tu. ISH!

Pengajaran yang aku cuba sampaikan,

Kalau sakit tak baik-baik, jangan bergantung sepenuhnya dengan kata seorang doktor, walaupun dia pakar. Minta second opinion, third opinion dan seterusnya sampai puas hati. Nasib aku sakit telinga je. Tengok je lah, aku kena jumpa 4 doktor pakar telinga, yang ke-4 tu baru betul. Haih. Ok. Lepas tu, kalau korang sakit tapi doktor tu cakap takde apa-apa, jangan percaya bulat-bulat. Jumpa doktor yang lain. Especially kalau penyakit berbahaya macam kanser ke. Pasal hal macam aku ni lah kadang-kadang ada orang menderita, taktau sakit apa padahal ada penyakit.

Ok. Sekian sahaja ceramah hari ini.

ps, klinik yang berjaya tu ialah Vitaliv Health and Wellness Clinic, Brunei. Tel: 2335577

5 comments:

Anonymous said...

meck, btau la klnik mn yg tlh brjaya mengubati skt u 2. hehe

Meck said...

anon: kat brunei la. mau mai kah?haha

yuyu aziz said...

sebab tu la meck, org kata dengan izin allah baru blh sembuh...manusia tak mampu menyembuhkan.

Meck said...

tq yuyu!

Dian Saman said...

Brapa byr nya?